نشست انجمن احتراق ایران در روز چهارشنبه، دوم اسفندماه 1391 در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار گردید. نشست با قرائت قرآن کریم و پخش سرود ملی ایران آغاز شد. در ابتدای جلسه دکتر مظاهری ضمن خوشامدگویی به حضار و بیان برنامههای نشست، هدف اصلی این گردهمایی را در راستای اهداف اصلی تاسیس انجمن احتراق ایران بهمنظور در ارتباط قراردادن متخصصان احتراق کشور برای رشد و پیشرفت این علم و حل مشکلات صنعتی کشور نامیدند. در ادامه دکتر حیدری نژاد، رئیس انجمن احتراق ایران، گزارشی از عملکرد یکساله انجمن ارائه نمودند که اهم نکات این گزارش در زیر ارائه شدهاند:
سپس جناب آقای دکتر حسینپور، خزانهدار انجمن احتراق ایران گزارشی از عملکرد مالی انجمن ارائه دادند که بر طبق این گزارش در سال 91 جمع کل درآمدهای انجمن حدود 304 میلیون ريال وهزینهها حدود 262 میلیون ریال بوده است.
پس از اتمام مجمع عمومی سالانه انجمن احتراق ایران، میزگرد سالانه انجمن با موضوع بررسی ضرورت و راهکارهای ارتقای سیستمهای احتراقی در صنایع کشور با حضور جناب آقای دکتر تابع جماعت (عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر)، بهعنوان مسئول نشست، آقای مهندس کمالی (مدیریت فنی شرکت ایران رادیاتور)، آقای مهندس عادلی (مدیرعامل شرکت تولیدی و صنعتی شعله صنعت)، آقای دکتر حمزهای (از پژوهش پتروشیمی) و آقای مهندس معین افشاری (مدیرعامل کارخانه شیشه لیا) آغاز شد. دکتر تابع جماعت شرایط مصرف انرژی را در کشور بحرانی دانستند، بهگونهای که میانگین مصرف انرژی در ایران 5 برابر میانگین مصرف جهانی است. ایشان با توجه به برنامههای جاری کشور نظیر اجراییشدن طرح یارانهها، بخش قابل توجهی از گرانی سوخت و بالابودن مصرف سوخت را بهدلیل بهینه نبودن سیستمهای احتراقی و عدم استفاده از فناوریهای نوین در این زمینه دانستند.
مهندس کمالی شرکت ایران رادیاتور را با سابقه 33 سال فعالیت در زمینه ساخت دستگاههای حرارتی از قبیل رادیاتور، مشعل، لولههای پنجلایه و پکیجهای شوفاژهای دیواری معرفی کردند. ایشان اضافه کردند که این شرکت در زمینه ارتقای فناوری مشعلهای احتراقی سعی وافری نموده و با بالابردن کیفیت احتراق و استفاده از روشهای جدید و خرید لیسانس فنی از شرکتهای معتبر خارجی مشعل پیشمخلوط (Premix) را طراحی و به بازار عرضه کرده است. نمونهسازی و بومیسازی پکیجهای چگالشی نیز از فعالیتهای اخیر این شرکت است که در آیندهای نزدیک به بازار عرضه خواهد شد.
مهندس معین افشاری به بررسی مسائل احتراق و بهینهسازی احتراق در صنایع شیشه بهعنوان پرمصرفترین صنعت در دنیا پرداختند و کاهش هزینههای مصرف انرژی و کاهش آلایندگیهای محیط زیست در این صنعت را ضروری دانستند. ایشان خاطرنشان شدند که در صنعت شیشه، با توجه به نوع کوره و ظرفیت آن، از انواع مختلف مشعل استفاده میشود. ولی روندی که در سالهای اخیر در طراحی مشعل درنظر گرفته شده شامل شعلهای با درخشندگی بیشتر و ضریب گسیل بیشتر و دمای کمتر برای بهدست آوردن بازده بهتر بوده است که در این زمینه شرکتهای مختلفی فعالیت دارند. ایشان توضیح دادند که برای نیل به این هدف میبایست میزان کربن گداخته در شعله را بالا برد. این کار با مرحلهای شدن احتراق اتفاق میافتد که از طریق تغییر سرعت ورودی سوخت از طریق مشعل میتوان به آن دست یافت. هدف دیگر کاهش گازهای آلاینده (نیترواکسید) است. عوامل مختلفی در کاهش مصرف انرژی در کورههای ذوب شیشه درگیر است. یکی از این عوامل فرایندهای احتراق و بازدهی بهتر احتراق درون کوره است که میتوان 2 تا 3 درصد بازده آن را بهبود بخشید. یکی از پدیدههای جدید در صنعت شیشه استفاده از مشعلهای اکسیژنسوز است که در این روش، بهجای استفاده از هوا، از اکسیژن خالص استفاده میشود. با این کار 79 درصد ازت حذف و اکسیژن مصرفشده نیز به بخار آب تبدیل شده و آلایندههای نیتروژن تولید نمیشود.
دکتر حمزهای، با اشاره به کورههای مختلف و مشعلهای متفاوتی که در صنعت پتروشیمی وجود دارد، رابطه نزدیک بین صنعت پتروشیمی و انجمن احتراق ایران را یادآور شدند و به ذکر مشکلات موجود در صنعت پتروشیمی پرداخته و از تمام متخصصان برای برطرفکردن آنها درخواست همکاری کردند. ایشان برای رفع این مشکلات به موارد زیر اشاره کردند:
مهندس عادلی فرهنگسازی را به عنوان اولین قدم در جهت بهبود مشکلات صنعتی برشمردند که آن را شامل فرهنگسازی عمومی و آموزش تخصصی دانستند و اشاره کردند که در مرحله اول نیاز است با استفاده از تحلیلگرها به تنظیم و چیدمان درست مشعلها و سیستمهای احتراقی پرداخت و در مرحله بعد به دنبال فناوری روز در زمینه مشعلها بود.
یک ساعت پایانی نشست به پرسش و پاسخ شرکتکنندگان درنشست اختصاص یافت که طی آن حضار سوالات، نظرات و پیشنهادات خود را ارائه کردند. پیشنهاد شد انجمن با صنایع مختلف ارتباط برقرار کند تا نوعی مرجعیت علمی برای انجمن ایجاد شود. فعالکردن بخش پروژههای اجرایی و تاثیر بسزای آن نیز مورد بحث قرار گرفت. همچنین، پیشنهاد شد که معرفی متخصصان در حوزه مشعل به صنایع نیز در دستور کار فعالیتهای انجمن قرار گیرد.
در پایان از اعضای هیئت مدیره دوره پنجم و آقای دکتر مظاهری، برندگان جشنواره عکس شعله و نیز آقای مهندس جوارشکیان و آقای دکتر مردانی که مسئول برگزاری جشنواره عکس بودند نیز تقدیر شده و هدیهای به رسم یادبود اهدا شد.
همچنین از آقای مهندس جعفر شکیب، به عنوان پیشکسوت صنعتی و آقای دکتر سید محمدرضا مدرس رضوی، بهعنوان پیشکسوت دانشگاهی، تقدیر به عمل آمد.